Černý čaj Assam

Mezi milovníky černého čaje má čaj Assam své nezaměnitelné místo. Pochází z úrodných plání severovýchodní Indie, regionu Assam a tento čaj je známý svou sytou barvou, silnou chutí a příjemným svíravým podtextem. V tomto článku se podíváme na historii, tradice a jedinečné vlastnosti, které činí čaj Assam tak oblíbeným po celém světě.

Assam, region, který je domovem tohoto čaje, se nachází v podhůří Východního Himálaje. Jeho vlhké, tropické klima a úrodná půda jsou ideální pro pěstování čajových keřů. Lehké zimy a bohaté monzunové srážky dodávají čaji Assam jeho charakteristickou, plnou chuť. Více než polovina každoroční čajové produkce Indie pochází právě z tohoto severovýchodního státu. 

 

 

Sklizeň čaje Assam probíhá převážně ručně, přičemž sběrači pečlivě vybírají jen ty nejlepší listy. Čaj Assam je známý svou silnou, plnou a příjemně svíravou chutí s nádechem zemitosti. Barva nálevu je obvykle hluboce zlatohnědá až tmavě rudá. Jeho robustní chuťový profil je ideální pro přidání mléka nebo koření, což z něj činí oblíbenou volbu pro ranní čaj nebo jako základ pro směsi jako je anglický snídaňový čaj.

Kromě své chuti, čaj Assam nabízí i řadu zdravotních přínosů. Je bohatý na antioxidanty, může přispět k lepšímu trávení a posiluje imunitní systém. Jeho povzbuzující účinky jsou zase výborné pro ranní povzbuzení.

 

Pro ideální šálek tohoto čaje doporučujeme použít čerstvě převařenou vodu. Na šálek použijte přibližně jednu čajovou lžičku listů a nechte louhovat 1,5 minuty. Podle chuti můžete přidat mléko nebo citron.

 

 

 

 

KOUPIT

Zpět do obchodu