Používáme cookies, abychom mohli naše stránky a služby upravit tak, aby vám co nejvíce vyhovovaly. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Souhlasím Další informace

káva s příběhem
Registrace
Abychom Vám stačili doručit zboží před vánočními svátky, objednávejte nejpozději do 17.12.2018. Osobní vyzvednutí v našich kavárnách objednávejte do 20.12.2018.

Nikaragua Women´s Project Aranjuez

mamacoffee direct: od farmáře přímo do pražírny
107,- Kč 93,04 Kč)

Doporučená příprava:

Potenciál této kávy se nejlépe rozvine, pokud si ji připravíte jako espresso či v moka konvičce. Dalším způsobům přípravy a vašemu zkoušení se však meze nekladou.

Proč máme tuto kávu?

Do Nikaraguy se mezi kávové plantáže před několika lety odstěhovala naše kolegyně, trojnásobná mistryně České republiky v cuptastingu Zuzana Černá. Spolu s dalšími kávovými odborníky naučili mnoho místních farmářek, jak pěstovat a zpracovat výběrovou kávu. Díky naší podpoře si místní ženy mohly prohloubit své znalosti o kávě, o jejím zpracování a naučily se pěstovat kvalitní výběrovou kávu. Vše navíc tak, aby jejich farmaření bylo co nejvíce ekologické.

Kávu Nikaragua Women’s project Aranjuez jsme přivezli od tří farmářek z regionu Aranjuez. Všechny tři ženy vlastní malé farmy, kde kromě kávy pěstují i zeleninu či květiny. Je tak dosažena nejen vysoká biodiverzita, ale mnohdy i vícezdrojové financování jejich farem.

O celém projektu, jeho cílech a fázích si můžete přečíst v našem článku

Rádi bychom vám jednotlivé farmářky, díky kterým kávu Nikaragua Women’s project Aranjuez máme, představili.

Norma Andrea vlastní farmu o rozloze dvou hektarů. Ve stínu borovic, dubů a citrusů pěstuje odrůdu Caturra. Na farmě pracuje s pomocí syna, její manžel kvůli své nemoci pracovat nemůže. Norma Andrea zastane veškerou administrativní práci a kromě sklizně i manuální práci. Kromě kávy pěstuje Norma Andrea i květiny, aktuálně více než deset druhů. Prodej květin znamená pro rodinu další zdroj peněz, který je vítaný zejména po ukončení kávové sklizně. Na své farmě kombinuje Norma Andrea postupy bio zemědělství s konvenčními nástroji, kterými bojuje proti kávové rzi.

Maria Delfina vlastní farmu o rozloze tři a půl hekaru. Na oddělených lotech pěstuje odrůdy Red Caturra a Catimor, které si sama vybrala. Na farmě pracuje sama. Farmu dříve vlastnil její otec. Protože si myslel, že se žena nezvládne o farmu postarat, rozdělil její jednotlivé části mezi své syny. Když zemřel, zdědila Maria Delfina rovněž část farmy, definitivně se odstěhovala z města a začala se naplno věnovat kávě. “Nikdy se kávy na farmě El Encanto nevzdám!” říká. Maria Delfina tvrdě pracuje, aby mohla patřit do světa výběrové kávy. Má sen, že jednou bude dělat tu nejlepší kávu.

Martha Estela se kdysi za své životní úspory a úvěr rozhodla koupit farmu. Kávu pěstuje na rozloze tři a půl hektaru, na zbývajících devatenácti hektarech se rozprostírá úchvatný prales. Na oddělených částech pěstuje odrůdy Caturra, Costa Rica 95 a Maracaturra. Cílem Marthy Estely je pěstovat jak tradiční odrůdy, tak i zkoušet nové hybridní odrůdy. Martha používá hnojivo z cascary a kravského hnoje. Bohužel kvůli agresivní kávové rzi není možné na farmě používat pouze bioprodukty a postupy biozemědělství.
Přečtěte si rozhovor s Marthou Estelou na našem blogu

Detailní informace

  • Země původu: Nikaragua
  • Region: Aranjuez
  • Producent: malí producenti (pět rodin)
  • Nadmořská výška: 1 200 m n.m. – 1 400 m n.m.
  • Odrůda: caturra, žlutý a červený catuai
  • Sběr: ruční
  • Zpracování: promyté
  • Stupeň pražení: střední
  • Chuťový profil: vyrovnaná, plná a intenzivní chuť mandlí, mléčné čokolády s tóny brusinek
  • Tělo: plné, krémové
  • Kyselost: nízká
  • Direct trade