Používáme cookies, abychom mohli naše stránky a služby upravit tak, aby vám co nejvíce vyhovovaly. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Souhlasím Další informace

káva s příběhem
Registrace

Nikaragua Aranjuez Don Byron Corrales

lískové ořechy, mléčná čokoláda a ananas
98,- Kč 85,22 Kč)

Nikaragujská arabika od farmáře Byrona Corralese je další z káv, kterou jsme si vybrali přímo na kávové plantáži a dovezli jí do naší pražírny. Káva je zcela unikátní nejen svým chuťovým profilem, kterému vévodí jasné tóny lískových ořechů, mléční čokolády a ananasu , ale také příběhem, jež se k ní váže. Příběhem o touze člověka vymanit se ze zažitého systému a dělat věci po svém.

Domácí příprava

Chuťový potenciál této 100% arabiky nejlépe vynikne, pokud si ji připravíte jako kávu filtrovanou, například v AeroPressu nebo dripu. Nebojte se experimentovat.

Jak jsme kávu objevili?

S nikaragujským farmářem Byronem Corralesem se osobně známe a přátelíme už několik let. Jeho kávová farma Los Pinos (Borovice) je naprosto unikátním příkladem soužití člověka s přírodou, který zásadně ovlivnil nejen podmínky pro pěstování kávy v oblasti Matagalpy, ale také život místních obyvatel zlepšením zdrojů pitné vody i elektrické energie.

Byron začal pěstovat kávu se svým otcem v období nikaragujské revoluce v roce 1986. Přestože vystudoval zemědělskou univerzitu, kde se učí výhradně konvenční farmaření za použití chemických hnojiv a postřiků, již na začátku své farmářské kariéry se rozhodl jít naprosto přírodní cestou. Na své farmě o velikosti 30 hektarů vybudoval samostatný systém s ohledem na dlouhodobou ekologickou udržitelnost propojením vztahů rostlin, zvířat a dalších místních zdrojů. Pro hnojení, výživu a ochranu rostlin využívá širokou škálu vlastních postupů a prostředků od vlastního kompostu po unikátní biologickou kontrolu pěstování kávovníků.

I díky svému osobnímu přístupu ke každému kávovníku v průběhu celého roku, se jeho kávy každoročně umisťují mezi nejlepšími z Nikaraguy. Ať vám chutná!

Detailní informace

  • Země původu: Nikaragua
  • Region: Matagalpa
  • Producenti: Don Byron Corrales
  • Nadmořská výška: 1 200-1 300 m n.m.
  • Odrůda: caturra, yellow catuai
  • Sběr: ruční
  • Zpracování: promyté
  • Stupeň pražení: střední
  • Chuť: lískové ořechy, mléčná čokoláda, ananas
  • Aroma: lískové ořechy, čerstvá smetana
  • Tělo: vyvážené
  • Kyselost: střední