Používáme cookies, abychom mohli naše stránky a služby upravit tak, aby vám co nejvíce vyhovovaly. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Souhlasím Další informace

káva s příběhem
Registrace

Pražírna


Správné pražení je pro nás základ. Kávová zrnka proto pražíme po malých dávkách a respektujeme jedinečný charakter každé jedné kávy. Pouze tak se aktivuje na 800 aromatických chuťových látek, které tvoří výslednou jedinečnou chuť a aroma kávového nápoje.

Tyto látky však z upražených kávových zrnek postupně vyprchávají. Čerstvost pražení je proto pro skvělou kávu naprosto nezbytná. Neznamená to však, že by káva byla ideálně připravena k pití hned po upražení. Kávě je třeba dát po upražení několik málo dní na to, aby se její chuť ustálila.

Na každou kávu se musí jinak, aneb pražící profily v praxi:


- Pro každý druh kávy hledáme nejvhodnější způsob pražení, aby vynikl její jedinečný charakter. Obecně platí, že světlejší pražení podporuje kyselejší a ovocné tóny, zatímco při tmavém pražení vynikají chutě hořčejší (např. oříškové).
- Při pražení bereme ohled na původ kávy, její odrůdu a podmínky, ve kterých byla pěstována a web_prazirna1jakými byla zpracována.
- Často se necháme vést intuicí a zkušeností. S nastavením pražení si hrajeme tak dlouho, dokud nedosáhneme  krásně vyvážené a zajímavé chuti.
- Při pražení také zohledňujeme také jednotlivé způsoby příprav kávy.

V nabídce našeho e-shopu i v kavárnách vždy naleznete kávy, které jsou vhodné pro espresso i kávy vhodné pro alternativní přípravy (frenchpress, aeropress, drip, moka konvičku aj.).

Přečtěte si víc:


- Článek: Tajuplný proces pražení, aneb co je vlastně Maillardova reakce?
- Článek: Jak si vybrat kávu, která vám bude chutnat