Používáme cookies, abychom mohli naše stránky a služby upravit tak, aby vám co nejvíce vyhovovaly. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Souhlasím Další informace

káva s příběhem
Registrace

Poznej svou kávovou farmářku

V dnešním rozhovoru bychom vám rádi představili Marthu Estelu z farmy La Fortuna. Martha je jednou z farmářek, díky které máme kávu Nikaragua Women's Project Aranjuez. Káva je již v prodeji na našem eshopu a máme velkou radost, že na ní od vás máme samé skvělé ohlasy. 

Jak vznikl název vaší farmy?

Vybrala jsem jméno La Fortuna (la fortuna - španělsky štěstí) neboť to bylo jméno první krávy, kterou jsme měla jako dítě a která byla mou nejlepší kamarádkou. Proto jsem cítila, že si zaslouží být speciálně oceněna, neboť její jméno pro mne opravdu hodně znamená.

Kde a v jaké nadmořské výšce se vaše farma nachází?

Farma se nachází v nadmořské výšce 1400 m.n.m., a to v oblasti Laguna Verde, Aranjuez.

Nikaragua farma dona Marta

Jak velkou máte farmu?

Farma má celkem dvacet dva a půl hektaru. Z toho devatenáct hektarů tvoří prales a na třech a půl hektarech pěstujeme kávu.

Jaké kávové odrůdy pěstujete a proč jste si je vybrala?

Pěstuji odrůdy Caturra, Maracaturra, Costa Rica 95 a Parainema. Stále testuji hybridní odrůdy, protože ne všechny se dobře adaptují na místní mikroklima. Proto budu dále pracovat s tradičními odrůdami a zároveň testovat hybridní.

Pěstujete kromě kávy na své farmě i jiné plodiny?

Ano. Máme zde mrkev, zelí, petržel a jahody, ale na menší ploše než kávu.

Proč jste se rozhodla pěstovat kávu?

Vždycky se mi líbil svět kávy a lidé, které můžete u šálku dobré kávy potkat. Díky pěstování kávy mohu být v kontaktu s přírodou a umožňuje mi farmařit a zároveň chránit stromy a zvířata, bez toho, aniž by se poškozovalo životní prostředí.

Je vaše farma bio nebo konvenční?

Nemohu říct, že by farma byla plně bio. Na většině plochy pěstuji tradiční odrůdy, které jsou citlivé na houbová onemocnění a infekce, proto nemám jinou možnost než používat fungicidy. Zbytek práce na farmě je však šetrný k životnímu prostředí. Hnojiva, která používám na listy a půdu si sami na farmě vyrábíme. Zároveň chráníme les a jeho půdu, čímž i pomáháme mikroklimatu na farmě.

Chováte na farmě hospodářská zvířata?

Ano. Celkem mám šest krav, které chováme kvůli mléku a zároveň jako producenta hnojiva pro kávovníky. Dobytek je pro nás důležitou součástí farmy.

farma Nikaragua zvířata

Kolik sběračů kávy během sklizně zaměstnáváte? Jde o vaše příbuzné?

Moje farma je velice malá, takže potřebuji kolem pěti až šesti sběračů pro celou sklizeň. Většina z toho jsou sousedé, platím jim běžnou odměnu.

Kde vidíte svoji farmu za deset let?

Ráda bych pěstovala výběrovou kávu na pěti hektarech a zároveň chránila svůj malý les, který miluji. Můj syn chodí do školy a studuje agronomii. Doufám, že se znalostmi, které získá ve škole, nám bude schopen přeměnit farmu a udělat jí plně organickou a ekonomicky výkonnou.

Chtěla byste pěstovat kávu po zbytek života?

Ano! Vždy jsem milovala, co dělám a až přijde čas, kdy budu muset opustit tento svět, zemřu ráda a důstojně s vědomím, že jsem strávila celý život produkováním skvělé a kvalitní kávy. Stále hledám cesty jak svou kávu zlepšit a pracovat precizněji.

Necháváte půdu na vaší farmě testovat?

Půdu jsem nechala testovat, ale pouze jednou, neboť testy jsou pro malé producenty, jako jsem já, velice drahé. Proto děláme co nejvíce, abychom kompenzovali tyto nedostatky a využíváme jednodušší metody.

Ovlivňuje nějak změna klimatu vaši farmu? V jakém směru myslíte, že může tento fenomén vaši farmu zničit?

Pociťujeme důsledky tohoto problému silně zejména kvůli nekonzistentním dešťům. Ty nám zničily sklizeň a narušily plány s produkcí. Deště nás ponechaly bezmocnými nad kontrolou fyziologie kávovníků.

Jednotlivé fáze práce s kávovníky se posouvají do jiné části roku, každý rok musíme najít novou vhodnou dobu pro jednotlivé práce na farmě. Toto posouvání fází vytváří fenomén, který jsme pojmenovali “šílené rostliny”. Pojmenování vychází ze změny období květu, které se neustále mění a rostliny kvetou v jiné části roku, než jsme zvyklí.

Výsledkem všech problémů s dešti je rychlejší rozvoj houbových onemocnění. Abychom zabránili masovému rozšíření, musíme rostliny vysazovat ve větších rozestupech. To ale bohužel znamená, že pěstujeme méně rostlin a tím pádem máme i menší produkci.

Kolik lidí tvoří vaši farmu?

Celkem nás je zde sedm. Na farmě bydlí jeden pracovník se svojí rodinou. Zároveň je zde můj bratr, syn a já.

Pracují všichni členové rodiny na farmě?

Ne, pracují pouze dospělí. Já mám práci v Matagalpě, můj bratr je na farmě přes týden a syn nám pomáhá o víkendech, kdy se vrací domů z univerzity.

Jaké jsou vaše cíle po sklizni?

Chci nadále pozorovat jak se daří odrůdě Parainema, protože mám pocit, že to není dobrá odrůda kávy pro tuto nadmořskou výšku. Uvidíme. Dále chci pokračovat v pracích, které se musí vykonat po sklizni a připravit se na další sklizeň.

Účastnila jste se někdy cuppingu vaší vlastní kávy?

Ano, ale bohužel se kvůli své práci nezvládnu účastnit cuppingů často.

Co si myslíte o výběrové kávě?

Myslím, že je to skvělá příležitost pro malé producenty kávy.

Co byste vzkázala lidem, kteří právě pijí vaši kávu?

Moje rodina a já jsme do vašeho šálku kávy investovali spoustu práce a víme, že si kávu užijete.

 

Kávu od dony Marty - Nikaragua Women's project Aranjuez můžete ochutnat zde.