Používáme cookies, abychom mohli naše stránky a služby upravit tak, aby vám co nejvíce vyhovovaly. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Souhlasím Další informace

káva s příběhem
Registrace

Poznej své kávové farmáře

Poznejte Doru a Miguela - majitele farmy El Roble

S farmáři Dorou a Miguelem jsme se seznámili během našeho působení v regionu Aranjuez v Nikaragui. Aktuálně si můžete jejich kávu Nicaragua Finca El Roble vychutnat jako filtrovanou kávu či na alternativních přípravách v našich kavárnách či si ji koupit jako zrnkovou či mletou domů.

Protože náš tým v Nikaragui s Dorou a Miguelem úzce spolupracoval, zejména při kávové sklizni, rozhodli jsme se je pro vás trochu vyzpovídat.

farmáři El Roble Nikaragua

 

Jak vznikl název vaší farmy? (el roble - španělsky dub)

Dříve jsme měli malý dubový les, který jsme milovali. Hurikán Mitch však les zničil. Vzhledem k nostalgii, kterou jsme cítili, jsme se rozhodli pojmenovat farmu na počest našeho dubového lesa.

Kde a v jaké nadmořské výšce se vaše farma nachází?

Farma se nachází v nadmořské výšce 1300 m.n.m., a to v oblasti Las Banquitas, Aranjuez.

Jak velkou máte farmu?

Naše farma má rozlohu 5 hektarů.

Jaké kávové odrůdy pěstujete a proč jste si je vybrali?

Pěstujeme odrůdy caturra, červený a žlutý catuaí, lempira a catimor.

Caturra a catuaí jsou tradiční odrůdy, které dobře reagují na místní klima. Vybrali jsme si je, protože předtím, než jsme začali pěstovat kávu, jsme pěstovali zeleninu a nechtěli jsme podstupovat ještě další riziko tím, že budeme zkoušet nové odrůdy.

Dora je více otevřená novým věcem a po největším rozšíření kávové rzi v roce 2011 jsme se rozhodli začít pěstovat i catimor a lempira, a to díky semínkům od našich přátel. Nicméně si nejsme jisti výtěžností, protože vidíme, že tyto odrůdy sice mají hodně kávových třešní, ty jsou však často prázdné či obsahují pouze jedno kávové zrnko.

odrůdy kávy nikaragua

Pěstujete kromě kávy na své farmě i jiné plodiny?

Dora se stará o zhruba půl hektaru, zejména aster, malangy (plodina příbuzná bramborám) a malou domácí zahrádku. Na kávové plantáži máme banánovníky a citrusovníky, ty jsou zde ale kvůli stínu pro kávovníky.

Proč jste se rozhodli pěstovat kávu?

Měli jsme velké problémy s prodejem zeleniny. Než se nám ji podařilo prodat, často se zkazila. Velmi nás poškodily rovněž problémy s počasím. U kávy je to jiné. Pokud člověk neprodá kávu za dobrou cenu, může ji prodat velkým společnostem či na místním trhu.

Chováte na farmě hospodářská zvířata?

Nechováme. Máme radši domácí mazlíčky a kávu.

Kolik sběračů kávy během sklizně zaměstnáváte? Jsou to vaši příbuzní?

Všichni sběrači jsou naši příbuzní. Bratranci, synovci, bratři. Všem platíme běžnou odměnu, jakou dostane sběrač na kterékoliv jiné farmě.

sběr kávy Nikaragua

Kde vidíte svou farmu za deset let?

Rádi bychom produkovali různé druhy kávy, abychom mohli nabídnout různé kávové profily.

Chtěli byste pěstovat kávu po zbytek svého života?

Ano. Naši synové jsou ještě moc malí na to, aby věděli, zda budou chtít pracovat s kávou, ale my si myslíme, že jde o ušlechtilou plodinu, která může změnit zemědělství v Nikaragui.

Necháváte půdu na vaší farmě testovat?

Ne, nepodstupujeme žádný typ půdního testování, protože si nemůžeme za takové věci dovolit zaplatit. Naše káva vyžaduje hodně peněz pro boj proti nemocem a pro dobrou sklizeň.

Ovlivňuje změna klimatu vaši farmu? V jakém směru myslíte, že tento jev může vaši farmu zničit?

Teplota je největší problém, který na farmě máme. Spolu s vlhkostí vytváří ideální podmínky pro houbová onemocnění.

Naopak pokud je opravdu chladno, kávovníky se samy chrání tím, že jim opadají listy. A pokud nemají listy, nemají květy a třešně, takže přicházíme o sklizeň.

Kolik lidí tvoří vaši farmu?

V současné době jsme čtyři, ale tím, že čekáme dítě, nás brzy bude pět. Na farmě rovněž bydlí Miguelova matka, ale v odděleném domě.

Pracují všichni členové rodiny na farmě?

Naše děti jsou moc malé na práci, takže pokud není sklizeň, pracujeme na farmě ve dvou. V průběhu sklizně přijdou na pomoc členové Miguelovy rodiny, ale platíme jim stejně jako normálním zaměstnancům.

Jaké jsou vaše cíle po sklizni?

Připravit se na příchod dítěte a nadále se zlepšovat v oblasti kávy.

Měli jste někdy či jste byli součástí cuppingu vaší vlastní kávy?

Před tím, než jsme začali spolupracovat s Coffee Embassy, jsme nikdy cupping naší kávy nedělali. Nicméně jsme ale nyní začali chápat, že nám chyběly výsledky ohledně kvality naší kávy. Jsme připraveni se naučit ještě více a nadále spolupracovat s Coffee Embassy.

Co byste řekli lidem, kteří právě pijí vaši kávu?

Děkujeme, že jste si koupili naši kávu. Hodně pro vás pracujeme a pokud byste chtěli vidět, co vše je za šálkem kávy, jste na naši farmě vítáni, abyste viděli celý proces a poznali naši rodinu.

chepe mamacoffee

Chcete vyzkoušet kávu od Dory a Miguela? Ochutnat ji můžete v našich kavárnách či objednávat zde.