Používáme cookies, abychom mohli naše stránky a služby upravit tak, aby vám co nejvíce vyhovovaly. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Souhlasím Další informace

káva s příběhem
Registrace

Jak si vybrat kávu, která vám bude chutnat?

Káva, podobně jako víno, nabízí téměř nekonečnou paletu chutí a vůní. Na ty má vliv množství faktorů – od odrůdy kávovníku, půdy, ve které roste, způsobu sběru, zpracování i pražení po způsob přípravy ... Zároveň my, lidé, máme zcela individuální chutě. Co chutná nám, nemusí chutnat našim přátelům. Jak se v tom tedy vyznat? Představujeme vám našeho Kávového pomocníka. Na základě několika obecných orientačních vodítek vám pomůže vybrat kávu právě pro vás. Pokud si ani s jeho pomocí nejste jisti, ozvěte se kolegyni Jole, ráda vám s výběrem poradí: objednavky@mamacoffee.cz, +420 777 745 176.

Co je pro vás důležité?


- ovocné chuťové tóny
- čokoládové chuťové tóny
- oříškové chuťové tóny
- kyselejší, ovocnější chuť
- méně kyselá chuť

Jak si kávu připravujete?


- kávovar na espresso
- moka konvička
- french press
- AeroPress
- drip
- džezva
- filtrovaná káva


Ovocnější, čokoládové, nebo oříškové chutě?


Chutě a vůně kávy jsou nekonečné - můžete pocítit ovoce, květiny, koření, medové tóny, čokoládu, různé oříšky ... Chutě se velmi často snoubí, prolínají a jak káva chladne postupně vyplouvají na povrch. Přestože velmi záleží na způsobu, jakým si kávu doma kávu připravíte, velmi obecně lze říci, že našim kávám vévodí:

Ovocné tóny

Ethiopia Yirgacheffe Koke BIO
Ethiopia Keffa Wild Forest Grown Fairtrade
- Rwanda Muhondo
- Bio káva Guatemala SHB ADENISA

Čokoládové tóny

- Brazil fazenda Santa Mariana
Bio káva Dejavu
- Bio káva Guatemala SHB APECAFEL
- Bio káva bez kofeinu Peru Gr.1 Swiss Water Process
- Bio Tracyho káva

Oříškové tóny

- Nikaragua Finca El Guayabo


Kyselejší, nebo méně kyselá?


Kyselost je přirozená vlastnost kávových zrn. Kyselost pomáhá zvýrazňovat některé, především ovocné kávové chutě. Mnozí v souvislosti s kyselostí mluví o tzv. “živé” chuti, která z kávy dělá ten zajímavý nápoj, kterým bezesporu je.

O tom, zda výsledný kávový nápoj bude více, či méně kyselý rozhoduje celá řada faktorů např. odrůda kávovníku, stupeň pražení atd. Velkou roli hraje také způsob domácí přípravy a jeho správné provedení. Velmi obecně platí, že kyselejší jsou kávy, ve kterých převládají ovocné chutě. Méně kyselé jsou ty, které chutnají po čokoládě nebo oříšcích.

Čokoládovější, oříškovější

- Brazil fazenda Santa Mariana
Bio káva Dejavu
- Bio káva Guatemala SHB APECAFEL
- Bio káva bez kofeinu Peru Gr.1 Swiss Water Process
- Bio Tracyho káva
- Nikaragua Finca El Guayabo

Ovocnější

Ethiopia Yirgacheffe Koke BIO
Ethiopia Keffa Wild Forest Grown Fairtrade
- Rwanda Muhondo
- Bio káva Guatemala SHB ADENISA


Způsob přípravy


Každý máme svůj oblíbený způsob přípravy. Někdo nedá dopustit na moka konvičku, jiný propadl kouzlu AeroPressu. Ať už milujete to, či ono, vězte, že způsob přípravy kávy může mít vliv na její výslednou chuť. Pro každou přípravu bývá také vhodná trochu jiná káva, odlišně mletá.

Kávovar na espresso

KávovarKávovarů na přípravu espressa je celá řada (liší se především kvalitou a cenou). Obecně lze říci, že káva připravená tímto způsobem je velmi silná, její chuť intenzivní.

Pro přípravu v kávovaru na espresso se hodí například tyto kávy:

Brazil fazenda Santa Mariana
Nikaragua Finca El Guayabo
- Rwanda Muhondo
- Bio káva Dejavu
- Bio káva Guatemala SHB APECAFEL
- Bio káva Guatemala SHB ADENISA
- Bio káva bez kofeinu Peru Gr.1 Swiss Water Process
- Bio Tracyho káva

Moka konvička

Moka konvička je oblíbenou alternativou ke kávovaru na espresso. Káva z moka konvičky je obecně velmi silná, její chuť intenzivní.

Pro přípravu v moka konvičce se hodí například tyto kávy:

- Nikaragua Finca El Guayabo
- Rwanda Muhondo
- Bio káva Dejavu
- Bio káva Guatemala SHB APECAFEL
- Bio káva Guatemala SHB ADENISA
- Bio káva bez kofeinu Peru Gr.1 Swiss Water Process
- Bio Tracyho káva
- Brazil fazenda Santa Mariana

french press

French pressFrench press představuje nejkratší cestu od klasického českého „turka“ ke správně připravené kávě. Pro kávu z frenchpressu je typická plná, silná a sladká chuť.

Pro přípravu ve french pressu se hodí například tyto kávy:

- Bio káva Dejavu
- Rwanda Muhondo
- Bio káva Guatemala SHB APECAFEL
Ethiopia Yirgacheffe Koke BIO
Ethiopia Keffa Wild Forest Grown Fairtrade

AeroPress

AeroPressKáva připravená v AeroPressu je vyvážená a jemná se širokým spektrem chutí a vůní. Její další kvality závisí nejen na výběru konkrétní kávy, ale také na konkrétním způsobu přípravy. AeroPress se totiž dá použít asi na milion různých způsobů.

Pro přípravu v Aeropressu se hodí například tyto kávy:

- Rwanda Muhondo
- Bio káva Guatemala SHB ADENISA
Ethiopia Yirgacheffe Koke BIO
Ethiopia Keffa Wild Forest Grown Fairtrade

drip

DripKáva připravená v dripu je velmi jemná a krásně vyvážená díky pomalému zalévání a filtraci. Tento způsob přípravy je vhodný pro ovocnější, sladší a kořeněné kávy.

Pro přípravu v dripu se hodí například tyto kávy:

- Rwanda Muhondo
- Bio káva Guatemala SHB ADENISA
Ethiopia Yirgacheffe Koke BIO
Ethiopia Keffa Wild Forest Grown Fairtrade

džezva

DžezvaKáva připravená tímto tradičním způsobem je velmi silná.

Pro přípravu v džezvě se hodí například tyto kávy:

- Káva s kardamomem

 

 

 

filtrovaná káva

Filtrovaná káva je velmi jemná a krásně vyvážená. Tento způsob přípravy je vhodný pro ovocnější, sladší a kořeněné kávy.

Na filtrované kávy se hodí například tyto kávy:

- Bio káva Guatemala SHB ADENISA
Ethiopia Yirgacheffe Koke BIO
Ethiopia Keffa Wild Forest Grown Fairtrade