Používáme cookies, abychom mohli naše stránky a služby upravit tak, aby vám co nejvíce vyhovovaly. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Souhlasím Další informace

káva s příběhem
Registrace

Jak vzniká bezkofeinová káva?

DekafJsou situace, kdy si nelze dopřát kofein. A právě tehdy přichází na řadu káva bezkofeinová, řečí kavárníků “dekaf”. Bezkofeinových káv je ale nepřeberné množství a jejich kvalita se diametrálně liší. Proto jsme pro vás připravili malý přehled, abyste si příště mohli dát opravdu kvalitní dekaf, který chutná jako káva a neobsahuje chemikálie z dekofeinizačního procesu.

Pohled do historie

Vše začalo v roce 1903. Ludwig Roselius a jeho spolupracovníci vymysleli první systém dekofeinizace (tj. zbavení kávových zrn kofeinu). Zelenou kávu nejprve napařovali roztokem slané vody a poté ji několikrát proplachovali benzenem. Není překvapení, že tento postup byl následně opuštěn kvůli zdravotním rizikům, které s sebou nesl. Dnes už je situace jiná, i když bohužel ne vždy!

Švýcarská vodní cesta: to nejlepší z nejlepšího

Tento proces byl vyvinut v 80. letech minulého století ve Švýcarsku. Zelená káva se ponoří na 8 - 10 hodin do vody, během nichž se z ní louhuje kofein. Nasycená voda s kofeinem se filtruje přes uhlíkové filtry, které zachytávají pouze kofein. Zbylé látky zůstávají ve vodě a část z nich se dostává zpět do kávových zrn. Tento proces se opakuje tak dlouho, dokud v kávě nezůstane pouhé 0,1 % kofeinu.

Bezkofeinová kávaTento způsob je považován za nejšetrnější. Díky kombinaci s vysoce kvalitními kávovými zrny zůstává maximum kávové chuti. Přesně takto byl připraven náš dekaf Peru Gr. 1 Swiss Water Process.

CO2 metoda

Při tomto procesu je zelená káva napařena a poté za vysoké teploty vystavena proudu oxidu uhličitého zahřátého na extrémně vysokou teplotu. Do CO2 se vylouhuje pouze kofein, ostatní látky zůstávají uvnitř zrna. Oxid uhličitý poté prochází přes uhlíkové filtry a je možné ho znovu použít. Metoda je velmi kvalitní, byť někdy pokulhává kvalita vstupních kávových zrn.

Sparkling Water Process

Tato metoda používá dvě přírodní látky - čistou vodu a oxid uhličitý. Zelená zrna jsou namočena do vody, jakmile se dostatečně nasáknou, začne se uvolňovat kofein. V té chvíli je do vody pod vysokým tlakem přidán oxid uhličitý, na který se kofein naváže. Následně jsou zrna usušena.

Ale ...

Tyto tři metody jsou pro lidský organismus neškodné, protože nepoužívají žádná chemická rozpouštědla. KávovníčkyBohužel, většina bezkofeinové kávy je připravena pomocí chemických látek, jako je dichlormethan nebo ethylacetát. Tyto látky mohou být pro lidský organismus škodlivé. Právě proto je vždy dobré vědět, jakou metodou byl kofein z vaší kávy odstraněn. Nehledě na to, že při dekofeinizaci pomocí chemických rozpouštědel se kromě kofeinu ze zrna uvolňují i další oleje a kyseliny, které kávě dávají aroma a chuť.

Poznámka na závěr

Množství kofeinu v kávě lze ovlivnit i její přípravou a mletím. Obecně platí, že čím jemněji je káva namletá a čím déle se louhuje, tím více kofeinu se dostane do výsledného nápoje.

Chcete vědět víc?

- Článek: Bezkofeinová káva: po Dublinu nepoznáte rozdíl
- Eshop: Honduras Capucas SWP decaff. Fairtrade Organic
- Videa: Kávové přípravy
- Články: Domácí kávové přípravy